Fundació Ateneu Sant Roc
Lloc: Badalona
Projecte: Aula Oberta , concretament a l’aula d’informàtica
Fundació Ateneu Sant Roc? Què és?
Alguns dels projectes que realitza són: formació global de dones, ludoteca, grup laila, aula oberta, etc
Què és l’aula oberta?
El projecte d’aula oberta està adreçat a infants nouvingut a partir de cinc anys amb necessitats de reforç lingüístic com element d’inclusió. Proporciona un espai i l’ajut necessari per afavorir al seguiment del procés escolar.
A través de l’aprenentatge lúdic de la llengua, es vol crear un espai d’entesa on la convivència positiva no només és possible sinó també transformadora i motor de pau.
Què és fa a l’aula oberta?
Espais dedicats a la conversa a través de temes d'interès per als infants, biblioteca, reforç escolar, utilització de la informàtica per l’aprenentatge de l’ idioma, participació en activitats d’altres projectes de la Fundació.
Quin paper té les TIC en l’aula oberta?
Té com objectiu transversal apropar les noves tecnologies als col·lectius més desfavorits. A més a més gràcies a les TIC s’apropa la llengua autòctona a infants procedents de diverses cultures, a través d’un blog realitzat entre els diferents membres de l’aula oberta, amb la finalitat de fomentar l’aprenentatge i la creació cooperativa.
D’altra banda aquest blog és un recurs educatiu a través del qual es treballen i es superen les mancances que presenten els diversos infants degut al xoc cultural que els suposa l’arribada a un altre país on la cultura, les tradicions, i la llengua són totalment diferents al seu país d’origen. A més a més també podem dir que aquest blog exerceix com a recurs educatiu, ja que s’utilitza amb una finalitat didàctica per facilitar el desenvolupament d’activitats formatives, com l’aprenentatge de la llengua a través de receptes de cuina, o diaris personals que els infants van penjant.
És per tot això que el projecte del blog dins de l’aula oberta s’integra dins d’una cultura transformadora, ja que possibilita l’ empoderament de les persones per resoldre els seus problemes, és a dir, gràcies al blog podran superar les desigualtats dins de la població d’acollida, que en aquest cas la barrera és la llengua.
I finalment gràcies a les TIC aquests infants poden donar a conèixer la seva cultura d’origen, creant d’aquesta manera riquesa cultural, tant pels seus companys, com per la població autòctona, que pot anar seguint l’evolució i les entrades que aquests infants realitzen a través d’internet.
Text escrit per: Motserrat Vilalta i Esther De la Vega.
No hay comentarios:
Publicar un comentario